Huawei P40 Pro | Φωτογραφίζει όσο καλά νομίζει;

Disclaimer: Με την Huawei συνεργάζομαι επαγγελματικά σε άλλο τομέα και μου παραχώρησε το τηλέφωνο για να γραφτεί αυτό το review, που αφορά μόνο τις επιδόσεις της κάμερα του και την χρηστικότητα του ως φωτογραφικό εργαλείο. Oι απόψεις που παρατίθενται εδώ είναι αποκλειστικά δικές μου και βασίζονται στην προσωπική μου εμπειρία με την συσκευή.

Το Huawei P40 Pro είναι ένα πραγματικά καλό τηλέφωνο. Είναι γρήγορο, η μπαταρία έχει εξαιρετική διάρκεια, είναι όμορφο και ανθεκτικό (ναι, το διαπίστωσα και αυτό). Δεν έχει όμως εφαρμογές Google. Περίπου. Δηλαδή έχει αλλά και …δεν έχει. Μπορείς να τις εγκαταστήσεις αν το θες. Περίπου. Τέλος πάντων δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Ο λόγος που συζητάμε για αυτή τη συσκευή είναι ένας. Η κάμερα ή για τις ακρίβεια: οι κάμερες.

Το P40 Pro είναι το πρώτο τηλέφωνο που κράτησα – ψέματα το πρώτο ήταν ο προκάτοχος του το P30 Pro – και με έκανε πραγματικά να αναρωτηθώ που βαδίζει η φωτογραφική βιομηχανία. Αν οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών, όπως η Nikon, η Sony, η Canon κλπ είχαν κάνει στο software και γενικά στην υπολογιστική πλευρά της φωτογραφίας το 1% της προόδου που έχει κάνει η Huawei, θα βλέπαμε απίστευτα πράγματα. Αλλά όχι. Nop. Not going to happen. Άλλη νοοτροπία, άλλα ήθη και έθιμα, άλλα κολλήματα. Κινούνται σε άλλες ταχύτητες.

Στα πλαίσια αυτού του review θα προσπαθήσω να απαντήσω σε τρία ερωτήματα που είναι βασικά για μένα.

Α. Είναι αρκετά καλή η κάμερα (οι κάμερες) του P40 Pro ώστε να αξίζει να την χρησιμοποιήσεις για γενική | casual | “το είδα το φωτογράφησα” χρήση;

Β. Είναι αρκετά καλή η κάμερα για να αντικαταστήσει την φωτογραφική μου μηχανή σε περίπτωση ανάγκης ή σε μια συνθήκη που δεν θέλω να την φέρω μαζί;

Γ. Τι περιορισμούς έχει; Σε τι αποδίδει καλά και σε τι όχι και τόσο;

Here goes

Α. Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Είναι πάρα πολύ καλή. Και οι 4 (κάμερες). Αν έχεις ένα παλιότερο smartphone ή ακόμη και μια compact ψηφιακή με μικρό αισθητήρα το πιθανότερο είναι πως θα εντυπωσιαστείς. Πολύ. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό σχεδόν σε όλες τις συνθήκες. Σχεδόν σε καθημερινή βάση βγάζω την συσκευή από την τσέπη για να φωτογραφήσω. Δεν νομίζω να γύρισα ούτε μια μέρα σπίτι χωρίς να έχω τραβήξει κάτι.

B. Η σύντομη απάντηση είναι πως… δεν υπάρχει απόλυτα έγκυρη σύντομη απάντηση. Σίγουρα υπολείπεται πολύ από τα αποτελέσματα που μπορώ να έχω με την φωτογραφική μου μηχανή. Ίσως όχι όταν δει τις εικόνες κάποιος σε μια μικρή οθόνη (μέχρι και 8-10″ θα έλεγα) αλλά η διαφορά υπάρχει και είναι εμφανής σε πολλά πράγματα, με την ανάλυση να είναι το λιγότερο σημαντικό. Οι εικόνες από το P40 αν και εντυπωσιακές δεν είναι και πολύ εύπλαστες και δεκτικές σε περαιτέρω επεξεργασία. Δεν μπορείς να τις δουλέψεις όπως θα έκανες με ένα καλό Raw αρχείο από DSLR ή MILC. Συγκριτικά είναι “ρηχές” χρωματικά και τονικά.

Και εδώ ερχόμαστε στην πρώτη μου γκρίνια. Η συσκευή μας δίνει την δυνατότητα να τραβήξουμε αρχεία 50mpix (κανονικά η ανάλυση είναι 10mpix) όσο και αρχεία Raw. Δυστυχώς δεν παρατήρησα κάποια ουσιαστική βελτίωση στην ποιότητα της εικόνας και απέφυγα να χρησιμοποιώ αυτές τις λειτουργίες γιατί δημιουργούσαν μεγαλύτερα αρχεία χωρίς κάποιο όφελος.

Η δεύτερη γκρίνια μου είναι ο χειρισμός. Σε σχέση ακόμα και με μια compact κάμερα είναι αρκετά πιο δύσχρηστο φωτογραφικό εργαλείο. Δεν αντιδρά εξίσου γρήγορα (εστίαση, λήψη) και για να το κάνεις να συμπεριφερθεί όπως εσύ θες πχ. από άποψη έκθεσης ή white balance θα ταλαιπωρηθείς. Είναι αναμενόμενο βέβαια να υπολείπεται σε αυτούς τους τομείς από μια φωτογραφική μηχανή και σίγουρα το ίδιο ισχύει και για τις συσκευές του ανταγωνισμού.

Πρέπει όμως να πω πως αν δεν βιάζεσαι ιδιαίτερα και δεν εξαρτάται η καριέρα σου από την επόμενη λήψη, είναι απίστευτο πόσο καλά αποτελέσματα μπορείς να πάρεις. Αλλά δεν θα αφήσω την κάμερα μου στο σπίτι όταν πάω για δουλειά. Όχι ακόμη τουλάχιστον.

Γ. Tο P40 Pro τα πάει καλά και με ιδιαίτερα απαιτητικά θέματα όπως έντονο backlight, macro, κλπ. Επίσης έχει εκπληκτικές δυνατότητες μόλις πέσει το φως, για την ακρίβεια νομίζω πως είναι η πιο απολαυστική ώρα για να το χρησιμοποιείς! Το ζουμ είναι εξωπραγματικό και δεν μιλάω για το εν πολλοίς μαρκετίστικο 50x αλλά ένα 10-15x είναι απόλυτα χρησιμοποιήσιμο. Μια παρατήρηση είναι πως γενικά συμφέρει κανείς να είναι πολύ κοντά στα όρια του πραγματικού οπτικού μήκους των φακών/καμερών, δηλαδή αντί να ζουμάρει π.χ. 4.8x να ζουμάρει 5x για να ενεργοποιηθεί η επόμενη κάμερα. Η ποιότητα εικόνας είναι σαφώς ανώτερη λοιπόν στα wide, 1x, 5x και 10x.

Με αυτά ως δεδομένα έχω εντοπίσει τρία προβλήματα που πολύ θα ήθελα να λείπουν από το … P50!

Το πρώτο είναι πως όταν αλλάζεις κάμερα (δηλαδή πας από νορμάλ σε ευρυγώνιο ή τηλεφακό) αλλάζει πάρα – μα πάρα πολύ – η χρωματική απόδοση. Είναι λες και άλλαξες συσκευή ξαφνικά. Το ίδιο συμβαίνει ενίοτε και με την λειτουργία που δημιουργεί τεχνητά “κοντό” βάθος πεδίου. Αν για κάποιο λόγο θέλεις να υπάρξει οπτική συνέπεια μεταξύ των εικόνων έχασες. Δεν ξέρω γιατί δεν μπορούσαν να το αποφύγουν αλλά μήπως θα μπορούσε να διορθωθεί με κάποιο update;

Το δεύτερο είναι πως το night mode που είναι φοβερά εντυπωσιακό γενικά, έχει μια τάση να υπερ-εκθέτει αρκετά έντονα και συχνά σε αναγκάζει να καταφύγεις στην κανονική λειτουργία της μηχανής. Δεν συμβαίνει πάντα και σιγά σιγά μαθαίνεις να το αποφεύγεις αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητικό. Επίσης απαιτεί πολύ σταθερό χέρι αλλιώς το κούνημα είναι αναπόφευκτο.

Το τρίτο είναι πως γενικά οι εικόνες έχουν μια over-processed αίσθηση. Ίσως αυτή η αισθητική να είναι ικανοποιητική ή και επιθυμητή για κάποιους αλλά είμαι σίγουρος πως για πολλούς (count me in) θα ήταν πολύ προτιμότερο να μην έμοιαζε τόσο υπερβολική η εσωτερική επεξεργασία των φωτογραφιών.

Το γενικό παρόλα αυτά συμπέρασμα είναι πως το που έχει φτάσει η Huawei το θέμα κάμερα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Πριν από 3-4 χρόνια δεν θα μπορούσα καν να το φανταστώ. Με λίγη προσπάθεια σε επιμέρους σημεία θα μιλάμε για ένα απόλυτα χρησιμοποιήσιμο φωτογραφικό εργαλείο που θα έχει βάλει οριστικά ταφόπλακα σε οποιαδήποτε κάμερα με αισθητήρα μικρότερο από 1″ και σε κάποιες περιπτώσεις θα πλησιάζει επικίνδυνα την απόδοση και μεγαλύτερων. Πόσο ευχάριστο και εύκολο θα είναι να το χρησιμοποιείς δεν το ξέρω, αλλά είναι σίγουρο πως και στην εργονομία υπάρχει περιθώριο να δούμε μεγάλες βελτιώσεις.

Αγαπητή Huawei, μήπως ήρθε η ώρα να χωρέσεις στο επόμενο smartphone σου έναν αισθητήρα 1″ να ανοίξει πραγματικά ο ασκός του Αιόλου;

Εδώ μπορείτε να δείτε μια gallery με εικόνες που τράβηξα το τελευταίο διάστημα στην εξοχή – σε Covid-19 καραντίνα κατάσταση. Σε κάποιες περιπτώσεις έχω παραθέσει συνεχόμενες τις εικόνες σε διαφορετικά επίπεδα ζουμ για να μπορέσετε να δείτε τι συμβαίνει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: